Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
469
Egy tört számláloja 2-vel kisebb,mint a nevezője.Ha ehhez a törthöz hozzá adjuk a reciprok értékét,akkor 34/15-öt kapunk.Melyik ez a tört?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`(x-2)/x+x/(x-2)=34/15`

`15*(x-2)^2 + 15*x^2=34*x*(x-2)`

`15*(x^2-4x+4)+15x^2=34x^2-68x`

`30x^2-60x+60=34x^2-68x`

`0=4x^2-8x-60`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(8+-sqrt((-8)^2-4*4*(-60)))/(2*4)={(x_1=5) , (x_2 ="-3"):}`

A keresett törtekek tehát: `color(red)(3/5)` vagy `color(red)(-5/3)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
-1