Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
550
egy téglalap kerülete 42 cm, átlója 15 cm.Mekkorák az oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`K=2*(a+b)=>b=(K-2*a)/2`

`d^2=a^2+b^2`

`d^2=a^2+((K-2*a)/2)^2`

`15^2=a^2+((42-2*a)/2)^2`

`225=a^2+(21-a)^2`

`0=a^2-21a+108`

`a_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(21+-sqrt((-21)^2-4*1*108))/(2)={(a_1=9) , (a_2 =12):}`


Ez a két érték mind a két oldalra érvényes. Ha `a=9 \ cm` akkor `b=12 \ cm`, ha pedig `a=12 \ cm` akkor `b=9 \ cm`

Az ábra csak szemléltetés céljából készült: https://www.geogebra.org/calculator/t2uvvety

A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
-1