Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
676
Egy számtani sorozat első tagja 18. A sorozat első hat tagjának összege egyenlő a sorozat első hét tagjának összegével. Mutassa meg, hogy a sorozat első tizenhárom tagjának az összege 0, és számítsa ki a sorozat tizenharmadik tagját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`((2a_1+(n_1-1)*d)*n_1)/2=((2a_1+(n_2-1)*d)*n_2)/2`

`((2*18+(6-1)*d)*6)/2=((2*18+(7-1)*d)*7)/2`

`108+15d=126+21d`

`-6d=18`

`d=-3`


`S_13=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2=((2*18+(13-1)*(-3))*13)/2=color(red)(0)`


`a_13=a_1+12d=18+12*(-3)=color(red)(-18)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0