Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyszerűsítés

Főoldal » Általános iskola » Matematika
333
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mármint a `21 / 14` törtet kellene ennél egyszerűbb alakba átírni?

Hát már ránézésre ordít, hogy a számláló és a nevező is osztható 7-tel. Bár ha a ránézésnél precízebb módszerrel akarsz eljárni, akkor prímtényezőkre bontod őket:

`21 = 3 * 7`
`14 = 2 * 7`

Innen megállapítjuk, hogy a legnagyobb közös osztójuk a közös prímtényezők a legkisebb hatványának szorzata, azaz `7`.

Szóval elosztjuk a számlálót is és a nevezőt is 7-tel:
`21 / 14 = 3 / 2`

Mivel a számláló nagyobb mint a nevező, az érték nagyobb mint 1 egész, amit kiemelhetünk belőle:
`3 : 2 = 1, maradék \ 1`

Az osztás hányadosa lesz az egész rész, a maradék pedig a tört rész számlálója: `color(red)(1 1 / 2)`

(Remélem nem értettem félre valamit és ezt várja a tanárod.)
0