Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 10. - Másodfokú egyenletre vezető problémák

Főoldal » Középiskola » Matematika
3594
Hány oldalú az a konvex sokszög, amelynek 50-szer annyi átlója van mint oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az n oldalú konvex sokszögnek (n*(n-3))/2 átlója van. A feladat azt mondja, hogy ez 50-szerese az oldalak számának, vagyis 50n-nel egyenlő:

(n*(n-3))/2 = 50n, ha osztunk n-nel:
(n-3)/2 = 50, akkor egy sima egyenletet kapunk, ami könnyen megoldható, és n=103 lesz a megoldása, tehát 103 oldala van a sokszögnek.
1