Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsd ki a telek ismeretlen oldalhosszát és a telek területét!

Főoldal » Középiskola » Matematika
958
Számítsd ki a telek ismeretlen oldalhosszát és a telek területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Alkossunk derékszögű háromszögeket úgy, hogy behúzzunk egy átlót. Majd kiszámíítjuk az átló hosszát. Amiből kitudjuk számolni a másik háromszög befogóját majd a területet.

Az átló hossza: `f=sqrt(a^2+b^2)=sqrt(120^2+50^2)=130 \ m`

Most kiszámoljuk d oldal hosszát: `d=sqrt(f^2-c^2)=sqrt(130^2-66^2)=color(red)(112 \ m)`

`T=(a*b+c*d)/2=(120*50+66*112)/2=color(red)(6.696 \ m^2)`

Az ábra csak szemléltetés céljából készült: https://www.geogebra.org/calculator/uuwpthbe


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1