Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK ÚT IDŐ SEBESSÉG

Főoldal » Általános iskola » Matematika
320
Sziasztok!
egy róka kerget egy nyulat.Mikor észreveszik egymást,a köztük lévő távolság 100méter. a nyúl 7-et ugrik másodpercenként ugrásainak hossza 1,5m.. A róka 9-et ugrik másospercenként,ugrásainak hossza 1,2méter. Utoléri-e róka a nyulat,ha igen,hány másodperc alatt? KÖSZÖNÖM
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`V_"nyúl" = 7 * 1.5 m = 10.5 m//s`
`V_"róka" = 9 * 1.2 m = 10.8 m//s`

Mivel `V_"róka" > V_"nyúl"`, a róka utolérheti a nyulat.

A köztük levő távolság másodpercenként `10.8 - 10.5 = 0.3` méterrel csökken. Tehát a kezdeti 100 méteres távolság `100 // 0.3 = 333.33` másodperc (azaz 5 perc 33 másodperc és 33 századmásodperc) alatt csökken nullára.

(Persze a nyuszinak ekkor még nincs vége, mert az elkapásához térbeli átfedés kell legyen a róka foga és a nyuszi farka között, azaz a távolság negatívra kell csökkenjen Azért reméljük ennyi idő alatt a tapsifüles csak eléri az üreget és megmenekül…)
0