Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvények - térfogat meghatározás

Főoldal » Középiskola » Kémia
303
4,4 g tömegű 27°C hőmérsékletű szén-dioxidnak mennyi lesz a térfogata 6 atm nyomáson?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

n(CO₂)=4,4/44 = 0,1 mol
T=(27+273,15)=300,15 K
p=6×101.325=607.950 Pa

V=(n×R×T)/p= (0,1×8,314×300,15)/607.950= 4,1045×10-⁴ m³ = 0,41045 dm³= 410,45 cm³

Tehát a szén-dioxid gáz térfogata ezen körülmények mellett pontosan 410,45 cm³ lesz!

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, matekos-kémiás)
1