Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közös osztók stb 11. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
353
Sziasztok 14. 15. Feladatokban kérném a segítségeteket
További szép hétvégét
Képet csatolok (előbb valahogy ki maradt)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.Feladat
Mindkét szám prímtényezős felbontása:
- 500 = 2^2 * 5^3
- 1600 = 2^6 * 5^2

A közös prímtényezők, majd a közös osztókat.

Közös prímtényezők:
- 2^2 * 5^2

Közös osztók száma: (2 + 1) * (2 + 1) = 9

a) Prímszámok:
- Az 500 és 1600 közös osztói között a prímszámok: 2 és 5.

b) Négyzetszámok:
- A közös osztók között a négyzetszámok: 2^2 és 5^2.

c) Összetett számok:
- Az összes közös osztó összetett szám, kivéve 1.

a) 2 prímszám van.
b) 2 négyzetszám van.
c) 7 összetett szám van.

2. Feladat
a) (k, 3k) = 60
- Mindkét szám prímtényezős felbontásat:
- k = 2^2 * 3 * 5
- A közös osztók: 2^2, 3, 5.
- A k prímtényezős felbontása lehet: 2 * 3 * 5 = 30.

b) [k, 5k] = 120
- K prímtényezős felbontása:
- k = 2 * 3 * 5
- Tehát a közös osztók: 2, 3, 5.
- A k prímtényezős felbontása lehet: 2 * 3 * 5 = 30.

c) (30, k) = 15 és [2k, 3] = 90
- K prímtényezős felbontása:
- k = 2 * 3 * 5
- Tehát a közös osztók: 2, 3, 5.
- (30, k) = 2 * 3 * 5 = 30, ami nem jó.
- [2k, 3] = 2 * 2 * 3 * 5 = 60, ami szintén nem jó.

Tehát nincs megfelelő k érték a harmadik esetben. Az első két esetben a megfelelő k érték 30.
0