Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
352
10 dm3 standardállapotú levegőben 3 g nátriumot égetünk el. Mekkora a keletkező gázelegy térfogata standard
körülmények között, és milyen a térfogat%-os összetétel? A nátrium nátrium-peroxiddá ég el!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gázelegyek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`2Na + O_2 -> Na_2O_2`

Ha
`n_(Na) = (3 g)/(23 g/(mol))=0.1304` `mol`

Akkor ehhez
`n_(O_2) = 0.0652` `mol` `O_2` kell.
`V_(O_2) = 0.0652` `mol` `*` `24.5` `(dm^3)/(mol)` = `1.598` `dm^3`

Így a maradék gázelegyben
`V_(N_2) = 7.9` `dm^3`
`V_(O_2) = 2.1` `dm^3` `- 1.598` `dm^3` `= 0.502` `dm^3`

Amely így:
`V%_(N_2) = 94.0%`
`V%_(O_2) = 6.00%`
0