Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzet negyedelő, felező

Főoldal » Általános iskola » Matematika
329
Kedves Valaki!
A segítségét szeretném kérni, mert nem jön ki egyik megoldás sem a 4-ből.
Köszönöm a szíves segítséget!

Szerkessz egy 8 cm oldalú négyzetet! Jelöld ki mindegyik oldal balkéz felőli negyedelő pontját, majd kösd össze a pontokat balról jobbra haladva! Ezután jelöld ki az eredeti négyzet minden oldalának felezőpontját, majd kösd össze ezeket a pontokat is az előbbi módon!

Hányszorosa a nagyobb alakzat területe a kisebbnek?


5/4-szerese
1,275-szerese
130 %-a
118/100-szorosa
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Számítsuk ki a négyzetek oldalait:
    • Negyedelő pontokat összekötő: `\sqrt{6^2 + 2^2} = \sqrt{36 + 4} = \sqrt{40}`
    • Felező pontokat összekötő: `\sqrt{4^2 + 4^2} = \sqrt{16 + 16} = \sqrt{32}`

Számítsuk ki a négyzetek területeit:
    • Negyedelő pontokat összekötő: `T = a^2 = (\sqrt{40})^2 = 40`
    • Felező pontokat összekötő: `T = a^2 = (\sqrt{32})^2 = 32`

Tehát a területek aránya, amit az egyszerűség kedvéért osztogassunk 2-vel amíg bírjuk:
`40 / 32 = 20 / 16 = 10 / 8 = color(red)(5 / 4)`
Módosítva: 2 éve
1