Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötösöm lesz kémiából 183.

Főoldal » Középiskola » Kémia
483
Próbáltam megoldani, elrontottam... Hol a hiba és hogy oldjam meg helyesen? Mi a megoldás?

183.)Megfelelő körülmények között a dodekán bomlása egyensúlyra vezető folyamat:
C12H26 C8H10+3H2. Számítsuk ki, hogy a dodekán hány %-a bomlott el, és mennyi az egyensúlyi állandó értéke, ha tudjuk, hogy az egyensúlyi elegy dm^3-ként 2,5 mol anyagot tartalmaz, s benne a hidrogén anyagmennyisége 7/8-szorosa a bomlatlan molekuláknak!

n(H2)=7/8=0,875 mol, [H2]e=0,875/1=0,875 mol/dm^3, c[C12H26]e=2,5/1= 2,5 mol/dm^3, c[C8H10]e=2,5/1= 2,5 mol/dm^3,
Ha 5 mol/dm^3 az 100%
2,5 mol/dm^3 x%, 2,5x100/5=50%-a bomlott el
K= [2,5x0,875^3]/[2,5]=0,67(mol/dm^3)^3
K=3 m^4/m 1

Ezt most nem értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, egyensúly, szerveskémia, Ötösömleszkémiából, dodekán
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1

A kémia tanárommal tudtam megoldani, nekem beletört a bicskám....
0