Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság - feleslegben levő reagens

Főoldal » Középiskola » Kémia
288
4 g tömegű 6,8%-os NH3 oldatot 100 cm3 0,2 M-os salétromsavval kezelünk. Melyik reagens van feleslegben és mennyivel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 g oldatban van 6,8 gramm ammónia, ezért 4 g oldatban: (4/100)×6,8= 0,272 gramm ammóniagáz van oldva. Ez mólokban kifejezve → n(NH₃)=0,272/17,04= 0,0159 mol.
1000 cm³ oldat tartalmaz 0,2 mol savat, így 100 cm³ tizedannyit, vagyis 0,02 mol salétromsavat tartalmaz.

Mivel egy mol ammóniát semlegesít egy mol salétromsav, ezért észrevehető, hogy a sav lesz feleslegben, mégpedig (0,02-0,0159)= 0,0041 mol-nyi lesz feleslegben! :)

Egyenlet a teljesség kedvéért: NH₃ + HNO₃ → NH₄NO₃ !
1