Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok - százalékos koncentráció meghatározása

Főoldal » Középiskola » Kémia
404
Összekevernek 500 g 40 %-os NaOH oldatot 400 g 49 %-os H2SO4 oldattal és 100 g vízzel. Határozzuk meg a keletkezett oldat százalékos koncentrációját!

Köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 g NaOH-oldatban van 40 g lúg, akkor 500 g oldatban 200 g lúg lesz.
100 g kénsavoldatban 49 g kénsav van, akkor 400 g oldatban négyszer annyi, vagyis 196 g kénsav lesz.

A reakcióegyenlet: 2 NaOH + H₂SO₄ → Na₂SO₄ + 2 H₂O.
200 g NaOH az (200/40)=5 mol pontosan. 196 g kénsav pedig (196/98)=2 mol. Mivel az egyenlet alapján 1 mol sav 2 mol lúggal reagál, akkor 2 mol kénsav 4 mol NaOH-dal fog reagálni, kezdetben 5 mol volt, ezért 1 mol NaOH feleslegben marad.
Közben keletkezik 2 mol só (nátrium-szulfát) is.
A reakció végén az elegy össztömege (a vizet hozzáadva): (400+500+100)=1000 g-nyi lesz.

Tehát nátrium-szulfátra nézve:
1000 g elegyben lesz (2×142)=284 gramm só, akkor 100 g elegyben (oldat) lesz 28,4 g só, azaz nátrium-szulfátra nézve 28,4 tömeg%-os lett az oldat!

Nátrium-hidroxidra (lúgra) nézve pedig:
1000 g elegyben lesz 40 gramm lúg (1 mol NaOH), akkor 100 g elegyben (oldat) lesz épp 4 g lúg, azaz NaOH-ra nézve 4 tömeg%-os lett az oldat! :)

Remélem így levezetve már érthető lesz!
Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, matek-kémia segítő, korrepetáló)
Módosítva: 2 éve
2