Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság - elegy összetétele

Főoldal » Középiskola » Kémia
354
16 g NaOH és MgO szilárd keverékét 10 %-os HCl oldattal semlegesítik. Tudva azt, hogy a semlegesítés során keletkezett oldat 8,1% MgCl2-ot tartalmaz, adjuk meg a kiinduló keverék tömeg %-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Oldatok, összetétel, szervetlen
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`NaOH` + `HCl` = `NaCl` + `H_2O`

`MgO` + 2 `HCl` = `MgCl_2` + `H_2O`

`M_(MgO)` = 40,3 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_(MgCl_2)` = 95,3 `g/(mol)`

A keverékünkben van x g MgO és 16-x g NaOH. Ezek molban:

`x/40.3` mol MgO és `(16-x)/40` mol NaOH.

A semlegesítéshez szükséges:


`x/40.3+(2*(16-x))/40` mol HCl, ami g-ban:

`36.5*(x/40.3+(2*(16-x))/40)` g. Az oldat 10 %-os, tehát a hozzáadott HCl-oldat tömege ennek a 10-szerese.

A reakció lejátszódása után az oldat tömege tehát:

`16+10*36.5*(x/40+(2*(16-x))/40)` g. (oldat)

Keletkezik `x/40.3` mol `MgCl_2`, ami `95.3*x/40` g (oldott anyag)

Ugyanakkor az oldat

100 g-jában van 8.1 g `MgCl_2`

A felírható aránypár:

`(16+10*36.5*(x/40.3+(2*(16-x))/40))/100=(95.3*x/40)/8.1`

Ha megvan x (=7,98, legyen 8), ez lesz a keverékben a `MgO` tömege, ez van 16 g-ban.

100 g-ban `100/8*16` = 50 tömeg%-os a keverék mindkettőre.
1