Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ABC egyenlő szárú derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
845
Az ABC egyenlő szárú derékszögű háromszögben. CB = CA, és fennáll, hogy AD = AC és BE = BC.
a) Mekkorák a rajzon látható hegyesszögek?
b) Igazold, hogy a CDE háromszög egyenlő szárú!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nem látható a rajz.
0

Csatoltam képet.
0

Az ABC háromszög nemcsak derékszögű, hanem egyenlőszárú (CB=CA), ezért CAB=ABC szögek (180-90)/2=45 fokosak. Mível ACD háromszög egyenlőszárú, ezért ADC=DCA szögek (180-45)/2=67,5 fokosak. Hasonlóan a BCE=CEB szögek is 67,5 fokosak. Így DCE szög= 180-CED-DEC=180-67,5-67,5=45 fokos. A BCD=ECA szögek (90-45)/2=22,5 fokosak.

Egy háromszög akkor egyenlőszárú, ha van két egyforma hosszúságú oldala, ez azzal jár hogy két egyforma szöge is van(EDC szög =CED szög =67,5 fok
1