Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segíts

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Ha egy szám harmadához hozzáadjuk ugyanannak a számnak a felét, akkor a számnál 49-cel kisebb
szám kétszeresét kapjuk. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x / 3 + x / 2 = (x - 49) * 2`
`(2 * x) / 6 + (3 * x) / 6 = 2 * x - 2 * 49`
`(2 * x + 3 * x) / 6 = 2 * x - 98`
`5 * x = (2 * x - 98) * 6`
`5 * x = 12 * x - 98 * 6`
`12 * x - 5 * x = 588`
`7 * x = 588`
`x = 588 / 7 = color(red)84`

Ellenőrzés:
`{:(x / 3 + x / 2 = 84 / 3 + 84 / 2 = 28 + 42 = 70),
((x - 49) * 2 = (84 - 49) * 2 = 35 * 2 = 70):} } ✓`
1