Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajlásszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
386
Adot az ABCDV szabályos négyoldalú gúla, alapélének nagysága a=6, a testmagassága pedig v=3 2 . Válasszatok megfelelő térbeli koordináta-rendszert és és számítsátok ki:
a) az AV egyenes és a gúla alaplapjának hajlásszögét,
b) az ADV sík és a gúla alaplapjának hajlásszögét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Magyarul az oldalél és az oldallap által bezárt szöget keressük az alaplaphoz nézve.

a.)
Az oldallap és az alaplap által bezárt szög `AV` szerintük. A gúla magasságából és az alapél feléből felírt szögfüggvénnyel kiszámoljuk.

`tgalpha=(3sqrt2)/(a/2)=>alpha=tg^-1 \ (3sqrt2)/3=>color(red)(alpha="54,74"°)`



b.)
Itt az oldalél és az alaplap által bezárt szöget kéri. Amit a gúla magasságából és az alap négyzet átlójának feléből könnyen kiszámolnuk.

`tgbeta=(3sqrt2)/((a*sqrt2)/2)=>beta=tg^-1 \ (3sqrt2)/((6*sqrt2)/2)=>color(red)(beta="45"°)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1