Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud segíteni bárki ebben?:(

Főoldal » Középiskola » Matematika
600
2. Egy (talajra merőleges) cölöp rögzítéséhez sodronyokat használnak úgy, hogy azok egyik végét a cölöp felső végéhez, másik végét a talajhoz rögzítik. A cölöp magassága 3 méter. Az egyik kifeszített sodronyt a cölöp talpától 4 méterre. Határozd meg, hogy milyen hosszú sodronykötélre van szükség ehhez a két rögzítéshez.

4. Egy geodéziai mérésekhez használatos mérőberendezés (teodolit) állványának három lábát a vízszintes talajon egy szabályos háromszög három csúcspontjában helyezik el a stabilitás érdekében. A lábak talpainak távolsága egymástól 150 cm, a lábak hossza 190 cm. A talpak által létrehozott háromszög súlypontja fölött milyen távolságra van a talajtól a műszer rögzítési pontja az állványon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
2.
Sima Pitagorasz, ahol `a` a rögzítési pont távolsága, `b` a cölöp magassága és `c` egy sodrony hossza.

`c = \sqrt{a^2 + b^2} = \sqrt{4^2 + 3^2} = \sqrt{16 + 9} = \sqrt{25} = 5`

Mivel a feladat szerint 2 sodronnyal rögzítjük a cölöpöt, `c * 2 = 5 * 2 = color(red)10`

Vagy egyszerűbben: megkeresed az ismert számokat (3 és 4) a Pitagoraszi számhármasok listájában ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Pitagoraszi_sz%C3%A1mh%C3%A1rmasok_list%C3%A1ja ) és ha megtalálod, akkor a harmadik szám (5) a háromszög harmadik oldala.
Módosítva: 2 éve
0

4.
Pitagorasz kétszer:
    • A lábak közti egyenlő szárú háromszögben kiszámítjuk a súlypont távolságát a lábaktól.
    • Kiszámítjuk a teodolit távolságát a súlyponttól.

Az alap egyelő szárú háromszögének a magassága:

`b = \sqrt{c^2 - a^2} = \sqrt{150^2 - 75^2} = \sqrt{22500 - 5625} = \sqrt{16875} \approx 129.903811`

A súlypont a súlyvonalat 2:1 arányban osztja, tehát a súlypont távolsága egy lábtól:

`a' = 129.903811 * 2 // 3 \approx 86.602540`

Most már ki tudjuk számítani a teodolit magasságát:

`b' = \sqrt{c'^2 - a'^2} = \sqrt{190^2 - 86.602540^2} = \sqrt{36100 - 7500} = \sqrt{28600} \approx color(red)169.115345`
0