Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia,8.osztály,Kén

Főoldal » Általános iskola » Kémia
693
Csak ez lenne a feladat: Számítsd ki hogy 1 tonna kénből legfeljebb hány tonna kénsav nyerhető, ha mindenféle veszteségtől eltekintünk!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. lépésben a ként elégetik kén-dioxiddá
2. kén-dioxidot katalitikus oxidációval /katalizátor bevetésével: pl. V₂O₅/ kén-trioxiddá alakítják
3. kén-trioxidot abszorbeálják (elnyeletik) vízben
4. voilá kénsav - bár az ipar ezt még továbbalakíthatja kén-trioxid többlet adagolással óleummá: H₂S₂O₇-é, amit pedig egy magánlabor magának hígíthat kedvére, meg költségkímélőbb így..

Ezek alapján az egyes reakcióegyenletek:
1. S + O₂ = SO₂
2. 2 SO₂ + O₂ = 2 SO₃
3. SO₃ + H₂O = H₂SO₄

1 tonna az 1000 kg ként jelent.
n(kén) = m(kén) / M(kén) = 1.000.000/32 = 31250 mol

Gondolatmenetben 1 mol kén 1 mol kén-dioxiddá ég el. A továbbiakban a kén-dioxid és kén-trioxid anyagmennyisége ekvivalens, ergó leegyszerűsíthető 1:1-re, akkor 31250 mol SO₂-ból szintén 31250 mol SO₃ keletkezik elméletben, melyből azonos anyagmennyiségű kénsavat kapunk ---> 31250 mol H₂SO₄.
m(H₂SO₄) = n(H₂SO₄) * M(H₂SO₄) = 3.062.500 g = 3062,5kg = azaz kb. 3,06 tonna kénsav nyerhető minden veszteségtől eltekintve.
0