Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Maradékos osztás 11. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
828
Sziasztok! Ezekben kérném a segítségeteket, csatolok képet mivel leírva nem lenne annyira átlátható
2. És 3. Feladat
Ha valaki el tudja magyarázni hogy hogyan kell kiszamolni ezeket külön megköszönöm!
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2.
a)
A négyjegyű természetes számok, azaz 1000 és 9999 között
    • Az első, azaz 1000 osztva 6-tal 4 maradékot ad, tehát az első amelyik maradéka 5 az `1000 + (5 - 4) = 1001`
    • Az utolsó, azaz 9999 osztva 6-tal 3 maradékot ad, tehát az utolsó amelyik maradéka 5 az `9999 - 6 + (5 - 3) = 9995`
A két szélső érték között `(9995 - 1001) // 6 + 1 = color(red)1500` hasonló tulajdonságú szám van.

Ellenőrzés:
irb(main):001:0> (1000..9999).count { _1 % 6 == 5 }
=> 1500


b)
A négyjegyű természetes számok, azaz 1000 és 9999 között
    • Az első, azaz 1000 osztva 7-tel 6 maradékot ad
    • Az utolsó, azaz 9999 osztva 7-tel 3 maradékot ad, tehát az utolsó amelyik maradéka 6 az `9999 - 7 + (6 - 3) = 9995`
A két szélső érték között `(9995 - 1000) // 7 + 1 = color(red)1286` hasonló tulajdonságú szám van.

Ellenőrzés:
irb(main):002:0> (1000..9999).count { _1 % 7 == 6 }
=> 1286



3.
Itt megfigyelhessük, hogy minden szám egy 0-ra végződő szám hatványa plusz egy a hatványnál lényegesen kisebb szám.

0-ra végződő számok szorzásánál a szorzat legalább annyi 0-ra fog végződni ahány 0 összesen volt a szorzandók végén. (Például `1color(green)00 * 1color(blue)000 = 1color(green)00color(blue)000`.) Tehát ezeknek a hatványozásoknak az eredményei sok 0-ra fognak végződni, ezért az összegek mindig a rövid számok változatlan számjegyeire fognak végződni.


a) 10^32 + 342 3-mal osztva
Egy szám akkor osztható 3-mal, ha a számjegyeinek összege is osztható 3-mal.

A `10^32`-ben levő 32 darab 0 (pontosabban a 342-vel való összeadás után maradó 29 darab darab 0) nem bír jelentőséggel az oszthatóság megállapításánál. Tehát elég az 1342 oszthatóságát vizsgálni. `1 + 3 + 4 + 2 = 10` Az egyszerűség kedvéért elég a 10 oszthatóságát vizsgálni. 10 osztva 3 maradéka `color(red)1`.

Ellenőrzés:
irb(main):003:0> (10 ** 32 + 342) % 3
=> 1


b) 50^50 + 4567 5-tel osztva
Egy szám akkor osztható 5-tel, ha az utolsó számjegye 0 vagy 5.

Mivel a `50^50` legalább 50 darab 0-ra végződik, hozzáadva 4567-hoz, nem változtat annak utolsó számjegyén. 7 osztva 5 maradéka `color(red)2`.

Ellenőrzés:
irb(main):004:0> (50 ** 50 + 4567) % 5
=> 2


c) 40^98 + 98 8-cal osztva
Egy szám akkor osztható 8-cal, ha az utolsó 3 számjegyéből alkotott szám is osztható 8-cal.

Mivel a `40^98` legalább 98 darab 0-ra végződik, hozzáadva 98-hoz, nem változtat annak utolsó 3 számjegyén. 98 osztva 8 maradéka `color(red)2`.

Ellenőrzés:
irb(main):005:0> (40 ** 98 + 98) % 8
=> 2


d) 10^32 + 2222 9-cel osztva
Egy szám akkor osztható 9-cel, ha a számjegyeinek összege is osztható 9-cel.

A `10^32`-ben levő 32 darab 0 (pontosabban a 2222-vel való összeadás után maradó 28 darab darab 0) nem bír jelentőséggel az oszthatóság megállapításánál. Tehát elég az 12222 oszthatóságát vizsgálni. `1 + 2 + 2 + 2 + 2 = 9` 9 osztva 9 maradéka `color(red)0`.

Ellenőrzés:
irb(main):006:0> (10 ** 32 + 2222) % 9
=> 0

(Ha nem érted az ellenőrzést, ne törődj vele. Csak kibújt belőlem a programozó.)

(Ha valaki a korábbi megoldásaimban látott módon a böngésző konzol ablakában JavaScript segítségével szeretné ellenőrizni az osztási maradékokat, ne tegye. Nem kezel hőbörödötten nagy számokat.)
Módosítva: 2 éve
1