Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
406
Egy 36 mèter magas toronynak az árnyèka 55fokos szögben èrinti a földet mekkora az árnyèk(átfogó)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Kezdjük ott, hogy az árnyék hosszát nem az átfogó fogja megadni, hanem a másik befogó. De ha lerajzolod és végig gondolod rájössz. Vagy csak ha fényben felállítasz 1 ceruzát látod, hogy az árnyék vízszintes. A beesési szög pedig felülről irányul. Az alattam lévő szakbarbár gondolom erre sem jött rá :D

`"Árnyék hossza"=(36)/(tg55°)=color(red)("25,2" \ m)`

Az ábra csak illusztráció: https://www.geogebra.org/calculator/fudypeqs


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1

Mivel én - úgy tűnik, mással ellentétben - jó szándékkal válaszolok, íme a megoldás, láthatóan. :)
a=36m; α=55°
sinα=a/c
sin55°=36/c
c∼43,95 méter
-1