Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A függvény értelmezési tartománya,értékkészlete

Főoldal » Általános iskola » Matematika
596
Segítene valaki megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
http://www.wolframalpha.com/input/?i=3x-2

a) Az x=-2 helyen a 3*(-2)-2=-8, az x=2 helyen a 3*2-2=4 értéket veszi vel. Látható, hogy a függvény szigorúan monoton nő és folytonos, tehát az értékkészlet a [-8;2] intervallum.

b) A legkisebb természetes szám a 0, az x=0 helyen a 3*0-2=-2 értéket veszi fel. Az vehető észre, hogy ha 1-gyel nagyobb számot írunk x helyére, akkor 3-mal nagyobb lesz a függvényérték, tehát x=1-nél 1, x=2-nél 4, x=3-nál 7, stb. Ezekben a számokban az a közös, hogy mindegyikük 3-mal osztva 1 maradékot ad. Tehát a függvény értékkészlete a -2 és a 3-mal osztva 1 maradékot adó pozitív egész számok (valójában a -2 is 1 maradékot ad 3-mal osztva, de ezt most nem részletezem, miért).
0

Itt is megnézheted a választ:
https://www.geogebra.org/m/VgPtWc58
0