Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
579
Az iskolai pingpong-bajnokságot körmérkőzéssel bonyolítják le. (Körmérkőzés: mindenki mindenkivel egyszer játszik.) Eddig 15 meccs volt, ami az összes mérkőzés hetedrésze.

Hány diák nevezett be a bajnokságba?


13
14
15
16
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Összes mérkőzés: `15 * 7 = 105`

Az ilyent ugyanazzal a képlettel számítjuk ki, mint a „mindenki mindenkivel kezet fog, hány kézfogás volt” típusú feladatokat: `(n * (n - 1)) / 2`

`(n * (n - 1)) / 2 = 105`
`n * (n - 1) = 105 * 2`
`n * n - n = 210`
`n^2 - n - 210 = 0`

`Delta = b^2 - 4 * a * c = -1^2 - 4 * 1 * -210 = 841`
`n_(1,2) = (-b +- sqrt(Delta)) / (2 * a) = (1 +- sqrt(841)) / (2 * 1) = (1 +- 29) / 2`
`n_1 = (1 + 29) / 2 = color(red)15`
`cancel(n_2 = (1 - 29) / 2 = -14)`

Ellenőrzés:
`(n * (n -1)) / 2 = (15 * (15 - 1)) / 2 = (15 * 14) / 2 = 210 / 2 = 105`
0