Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
439
Egy konferenciaközpontban különböző előadótermek vannak: a 40 fős termekben 1 kivetítő van, viszont vannak olyan különleges, de azonos befogadóképességű termek is, melyekben 3 kivetítő található. Összesen 26 kivetítő segítségével egyszerre kettővel kevesebb, mint 300 embernek tudnak előadást tartani a központban.

Hány előadóterem van összesen az épületben?


10
12
13
15
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Látom nem érkezik erre válasz, pedig kíváncsi volnék hogyan lehet matematikailag kiszámolni.

Programozásilag egyszerűen szólsz a böngésződnek, hogy nyers erővel próbálgassa végig a lehetséges eseteket.
Azaz a böngésződ konzoljába ezt írod (lásd a csatolt képen is):

for (n = 1; n < 15; n++) for (k = 1; k < 15; k++) if (n + k * 3 == 26 && (298 - n * 40) % k == 0) console.log(n, k)

És már is megtudtad, hogy a megfejtés 12:
    • 5 darab 40 fős terem + 7 darab különleges terem = 12 terem
    • a 40 fős termekben 5 * 1 kivetítő + a különleges termekben 7 * 3 kivetítő = 26 kivetítő
    • a 40 fős termekben 5 * 40 ember + a különleges termekben 7 * 14 ember = 298 ember
0