Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenlet segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
830
Egy 32 fős csoport csonakkirandulasra indult. A csónakok két illetve haromszemelyesek. Hány két es hány háromszemelyes béreltek, ha összesen 12 csónak indult útnak, es minden csónakban pontosan annyian ültek ahány személyes?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy x kétszemélyes csónakot béreltek, ekkor értelemszerű, hogy háromszemélyesből 12-x darabot vettek. A kétszemélyesekbe összesen 2*x=2x, a háromszemélyesekbe összesen 3*(12-x)=36-3x fő ült, összesen tehát 2x+(36-3x)=2x+36-3x=36-x fő vett részt a kiránduláson. Viszont tudjuk, hogy összesen 32-en voltak, ezért:

36-x = 32, erre x=4 megoldást kapjuk. Mivel x a kétszemélyes csónakok számát jelölte, ezért abból 4-et béreltek, így háromszemélyesből 8-at. 4*2=8, 3*8=24, 8+24=32, mindenki megvan, tehát jól számoltunk.

Másik megoldási mód, hogy meggondoljuk; ha az összes háromszemélyes lenne, akkor azokban 3*12=36 ember félt volna el. Ha lecseréljük az egyik háromszemélyest egy kétszemélyesre, akkor 36-3+2=35 embernek lesz helye. Ha még egyet lecserélünk, akkor újra 1-gyel csökken a helyek száma, így 34 embernek lelsz helye. Tehát ahány háromszemélyes csónakot lecserélünk, pont annyival csökken a helyek száma. Összesen 4 hellyel kell kevesebb, így 4 csónakot kell átváltanunk kétszemélyesre, így 8 csónak háromszemélyes marad.
1