Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gazdasági matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
347
6500 lejes tőkénk 6 éves lekötésére két befektetési ajánlatunk van:
A: évi 4,5%-os kamatos kamattal;
B: évi 5%-os egyszerű (nominális) kamattal.
Melyik befektetés a legelőnyösebb? (Indokold számításokkal)
Ugyanilyen feltételek mellett 5 éves lekötéssel melyik ajánlat a legelőnyösebb? (Indokold számításokkal)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Első eset
Kamatos kamatozással: `FV=PV*(1+r)^n=6.500*(1+"0,045")^6=8.465 \ "lej"`

Egyszerű kamatozással: `FV=PV*(1+r*n)=6.500*(1+"0,05"*6)=8.450 \ "lej"`

Szemmel látható hogy az `color(red)(A)` befektetés a kedvezőbb a kamtos kamatú gyarapodás miatt.



Második eset
Kamatos kamatozással: `FV=PV*(1+r)^n=6.500*(1+"0,045")^5=8.100 \ "lej"`

Egyszerű kamatozással: `FV=PV*(1+r*n)=6.500*(1+"0,05"*5)=8.125 \ "lej"`

Szemmel látható hogy a `color(red)(B)` befektetés a kedvezőbb.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0