Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
548
Csatoltam a feladatot kép formájában
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom, a tömeg 0,5 kg akart lenni.

a)
A nehézségi erő nagysága `mg`, és `h` hosszúságú úton hat, tehát a munkája `mgh=0.5*10*5=25J`.

b)
Gondolom, úgy kell érteni a kérdést, hogy mekkora sebességgel ér földet. Ezt több módon is ki lehet számolni.

A legegyszerűbb energiákkal: a test `mgh` potenciális energiája alakult át `1/2mv^2` mozgási energiává: `mgh=1/2mv^2`, innen `v=sqrt(2gh)=sqrt(2*10*5)=10m/s`.

A másik lehetőség, hogy kiszámoljuk, mennyi ideig tartott az esés: `t=sqrt((2h)/g)=sqrt((2*5)/10)=1s`. Ha a test 1 másodpercig gyorsul `g=10 m/s^2` gyorsulással, akkor a végsebessége `v=g t=10*1=10m/s`.
1