Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek a kémiában

Főoldal » Középiskola » Kémia
673
A 3. És a 4. Kéne legyszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
3.)
Normálállapotban 1 mol ideális gáz térfogata 22,41 dm3, tehát 0,5 mol gázé ennek a fele, azaz 11,205 dm3.

4.)
Először számoljuk ki az anyagmennyiségeket:
- a H2-é adott, ebből 3 mol van
- a CO2 moláris tömege `12+2*16=44` g/mol, tehát ebből 0,5 mol van.
- a CH4 moláris tömege `12+4*1=16` g/mol, tehát ebből 0,25 mol van.

Nem tudom, mit ért a könyved szobahőmérsékleten, de ha 25°C-ot, akkor az a) és a b) kérdés ugyanaz. Ekkor 1 mol gáz térfogata 24,5 dm3. Normálállapotban pedig 1 mol gáz térfogata 22,41 dm3. Tehát:
a) és b)
- H2: `24.5*3=73.5` dm33
- CO2: `24.5*0.5=12.25` dm33
- CH4: `24.5*0.25=6.125` dm33

c)
- H2: `22.41*3=67.23` dm33
- CO2: `22.41*0.5=11.205` dm33
- CH4: `22.41*0.25=5.6025` dm33
0

3. 11,205
0