Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszögek egybevágósága

103
Lehet-e hamis ez az állítás?
Ha két egyenlő szárú háromszög egy-egy oldalának hossza és két szöge egyenlő, akkor a két háromszög egybevágó.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Lehet hamis, igen.
Ilyenkor az a feladat, hogy találjunk egy ellenpéldát, egy olyan háromszög párt, amikre igazak a feltételek és mégsem egybevágók.
Ha két háromszög két szöge megegyezik, akkor a harmadik is (belső szögek összege 180° miatt), tehát a háromszögek hasonló háromszögek.
Az egybevágósághoz az oldalak hosszának is egyezni kell, és az erre vonatkozó feltétel már kevés, egy-egy oldalhossz egyezéséből nem következik az egybevágóság, hiszen ha az azonos hosszúságú oldal az egyik háromszögben alap, a másikban szár, akkor nem lesznek ugyanakkorák a háromszögek.
Az egyszerűség kedvéért tekintsük az egyenlőszárú derékszögű háromszögeket. Ezek mindegyike 45°, 45°, 90° belső szögekkel rendelkezik és Pitagorasz-tétellel számolhatók az oldalak. Ha egy ilyen háromszög alapja (átfogója) 1 hosszú, akkor a szárak `frac{sqrt{2}}{2}` hosszúak lesznek, (a²+a²=1² miatt) ha viszont a szára (befogója) 1 hosszú, akkor az alapja lesz `sqrt{2}` hosszú (1²+1²=c² miatt).
Tehát az ellenpéldánk:
Az egyik háromszög egy 1, 1, `sqrt{2}` oldalhosszakkal és 45°, 45°, 90° belső szögekkel rendelkező egyenlő szárú derékszögű háromszög.
A másik háromszög egy 1, `frac{sqrt{2}}{2}`, `frac{sqrt{2}}{2}` oldalhosszakkal és 45°, 45°, 90° belső szögekkel rendelkező szintén egyenlő szárú derékszögű háromszög.
Ebben az esetben teljesül, hogy a háromszögek egyenlő szárúak, teljesül, hogy egy-egy oldaluk egyenlő hosszú és két szögük is egyezik, de mégsem egybevágók.
Módosítva: 2 hónapja
0