Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány gyöke van?

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
X^2-14x+49=0
X^2+12y+36=0
Köszönöm ha valaki elmagyarázza.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hány gyöke van? kérdésekre a választ a diszkrimináns kiszámolásával tudod meg.

A diszkrimináns a megoldóképletben a gyökjel alatti kifejezés vagy mennyiség, ennek előjele dönti el az egyenlet gyökeinek számát.

Ha `D gt 0` , akkor két (valós) gyöke van.

Ha `D = 0` , akkor egy gyöke van

Ha `D lt 0` , akkor nincs valós gyöke a másodfokú egyenletnek.

1, `x^2-14x+49=0`

a = 1 ; b = -14 ; c=49

D = `b^2-4ac` = `(-14)^2-4*1*49` = 0 `to` egy gyöke van az egyenletnek.

2, `x^2+12x+36=0`

a = 1 ; b = 12 ; c = 36

D = `b^2-4ac` = `12^2-4*1*36` = 0 `to` egy gyöke van az egyenletnek.
0