Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sósav oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
896
A kérdés így szól: "Készíts 1 liter 2M-os sósav oldatot cc. HCL-ból. Vezesd le a számolást és az elkészítés menetét"
Sürgősen kéne segítség, 9ig tudom leadni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,45 `g/(mol)`

A tömény sósav legyen 38 tömeg%-os.

100 g oldatban van 38 g HCl

A tömény sósavoldat sűrűsége 1,189 `g/(cm^3)`

`100/1.189` = 84,1 `cm^3` oldatban van `38/36.45` = 1,042 mol HCl

Mennyi oldatban van 2 mol HCl?

x = `2/(38/36.45)*100/1.189` = 161,3 `cm^3` ; ennyi tömény HCl-oldatra van szükséged a kérdéses oldat elkészítéséhez.

Egy 1 literes lombikba önts vizet (mondjuk félig), erre jöhet rá a kimért tömény HCl-oldat, majd felöntöd 1 literre vízzel. Kesztyű, elszívófülke, meg ami kötelező.
1