Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszog szerkesztes

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
Sziasztok!
Kene segitseg a haromszog szerkesztesbe
Az a=8cm,mc=5cm y=60°
Ezt hogyan kene szerkesztenem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Válasszunk egy tetszőleges egyenest. Ez lesz a háromszög alapja. Jelöljük meg az egyenesen az A és C pontokat 8 cm távolságra egymástól.

Az A pontból rajzoljunk egy 60°-os szöget. Ehhez használhatunk szögmérőt vagy vonalzót és derékszöget. A szög csúcsát jelöljük meg B pontként.

Mérd ki az MC = 5 cm hosszúságot. A B pontból rajzoljunk egy egyenest 5 cm hosszúságban, merőlegesen az AB egyenesre. Jelöljük meg az egyenes metszéspontját az AC egyenessel C pontként.

Ellenőrizzük a szerkesztést. Győződjünk meg róla, hogy az AB egyenes hossza 8 cm, a BC egyenes hossza 5 cm, és a BAC szög 60°.
0