Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrolízis

Főoldal » Középiskola » Kémia
419
3.58 gramm CR2(SO4)3 * 10 H2O-ból híg vizes oldatot készítünk. Mennyi ideig kell az oldatot 2.5 A erősségű egyenárammal elektronizálni ahhoz, hogy az összes fémion kiváljon az oldatból? Az elektrolízis hatásfoka 80,4 %
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Számítás:

Számoljuk ki a krómionok moláris tömegét:
M(Cr3+) = 52 g/mol + 3 * 32 g/mol = 152 g/mol

Számoljuk ki a krómionok tömegét:
m(Cr3+) = 3,58 g * (1 mol / 390,18 g) * (152 g/mol) = 0,132 g

Számoljuk ki a szükséges töltést:
Q = n * F * z

ahol:

Q a szükséges töltés (Coulomb)
n a kiválasztott ionok moláris száma (mol)
F a Faraday-állandó (96485 C/mol)
z az ion töltése
Ebben az esetben:

n = 0,132 g / 152 g/mol = 0,00087 mol
z = 3
Q = 0,00087 mol * 96485 C/mol * 3 = 246,
0



`M_(Cr_2(SO_4)_3*10H_2O)` = 572,2 `g/(mol)`

`A_(Cr)` = 52

3,58 g kristályvizes króm-szulfát az `3.58/572.2` = 6,26 mmol, ebben van kétszer annyi mol króm.

A katódon játszódik le a redukció:

K: `Cr^(3+)` + 3 `e^-` = Cr

`2*6.26` = 12,5 mmol króm kiválása kíséri `3*12.5` = 37,5 mmol elektronátmenetet.

1 mol elektron átmenetéhez 96500 C töltés szükséges

37,5 mmol elektronnál ez `0.0375*96500` = 3622 C töltés

`Q=I*t`

`t=Q/I` = `3622/2.5` = 1449 s

Ennyi lenne 100 % hatásfoknál,

80,4 % hatásfoknál `1449/0.804` = 1800 s = `ul("fél óráig")` kell elektrolizálni az oldatot.
0