Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizka hazi surgos lenne

Főoldal » Általános iskola » Fizika
509
Egy munkás 1,5 kilogram tömegű vödörben 10 l 2 g /cm3 sűrűségű maltert emel fel a 3,4 m magas állványra. egy m kötél tömege 0,5 kilogram.mennyi munkát végez eközben
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Először a mértékegységeket kell rendberakni:
1 liter = 1 dm³.
1 dm³ = 10·10·10 cm³, ezért 1 g/cm³ = 1000 g/dm³ = 1 kg/dm³

Vagyis a malter térfogata 10 dm³, sűrűsége 2 kg/dm³. Ezért a malter tömege:
10 dm³·2 kg/dm³ = 20 kg

A vödör a malterrel egyött 1,5 kg + 20 kg = 21,5 kg
A kötélből 3,4 méter hosszú darabot kell felemelnie, annak a tömege 3,4·0,5 kg = 1,7 kg

Összesen tehát ennyi mindent emelt fel: 21,5 kg + 1,7 kg = 23,2 kg

A végzett munka:
W = F·s

Kell tehát tudni az erőt és az utat.
Az erő az, amennyi a 23,2 kg tömegű mindenféle dolog súlya, az 232 N
Az út pedig 3,4 m
W = 232 N · 3,4 m = ... J
(Hisz a Nm az a joule)
0