Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
545
Adott az ABCD paralelogramma két szomszédos csúcsa: A(-4; -3), B(3; -1) és a paralelogramma középpontja: K(-1; 2).
a) Add meg a C és a D csúcs koordinátáit!
b) Számítsd ki az AB és AD oldalak hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`A(-4; -3)`

`B(3; -1)`

`K(-1, 2)`

`a)`

Az átlók felezik egymást és a metszéspontjuk a paralelogramma középpontja. Ezt fogjuk kihasználni.

A `K` pont az `AC` és a `BD` átló felezőpontja is.

`C` csúcs:

`(-4+c_1)/2=-1`

`c_1=2`

`(-3+c_2)/2=2`

`c_2=7`

`C(2; 7)`

`D` csúcs:

`(3+d_1)/2=-1`

`d_1=-5`

`(-1+d_2)/2=2`

`d_2=5`

`D(-5; 5)`

`b)`

`abs(AB)=sqrt((3-(-4))^2+(-1-(-3))^2)=sqrt(53)`

`abs(AD)=sqrt((-5-(-4))^2+(5-(-3))^2)=sqrt(65)`
Módosítva: 2 éve
0