Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás?

Főoldal » Középiskola » Kémia
409
Ötösöm lesz kémiából 184.) A szulfuril-klorid az SO2+Cl2 SO2Cl2 egyenlet szerint disszociál. 100,0 dm^3-es edényben, adott hőmérsékleten 0,354 mol molekulát tartalmaz az egyensúlyi elegy, és valamennyi komponens koncentrációja azonos. Hány % szulfuril-klorid disszociált, és mekkora az egyensúlyi állandó?

Többször próbáltam kiszámolni, csak rossz adatok jöttek ki. Mi a megoldás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Ötösömleszkémiából, egyensúlyiállandó
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`SO_2` + `Cl_2` ⇌ `SO_2Cl_2`

Nos a reakció nem pont ez, mert a feladat szerint a szulfuril-klorid disszociál, tehát vegyük így:

`SO_2Cl_2` ⇌ `SO_2` + `Cl_2`


Kiindulás:

Átalakul:

Egyensúlyban: `0.354/3` = 0,118 mol van mindből, ez 100 `dm^3`-es edényben.

1 `dm^3`-ben 0,00118 mol, ennyi az összes anyag koncentrációja, az egyensúlyi állandó értéke tehát `K=[SO_2Cl_2]` = 0,00118

A termékek kezdetben nincsenek, tehát amennyi van az egyensúlyban, annyi alakult át, ugyanannyi a kiindulási anyagból. Tehát kiinduláskor kétszerannyi volt, vagyis az átalakulás mértéke 50 %.
0