Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Fizika
482
Egy bányatóban 35 m mélységben 600 m3 sós víz gyűlt össze. A sós víz kiszivattyúzásához 3db, egyenként 25 kW - os szivattyút állitottak be. Mennyi idő alatt szivattyúztak ki 350 m3 sós vizet a bányatóból? A sós víz sűrűsége: 1,15 g/cm3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Egy köbméter sós víz tömege 1150 kg, tehát a felhozandó tömeg `350*1150=402500` kg. Ezt kell 35 m magasra emelni, az ehhez szükséges munka `mgh``=``402500*10*35``=``140875000J``=``140875kJ`. A szivattyúk összteljesítménye `3*25=75kW`, azaz összesen ennyi munkát végeznek másodpercenként. Tehát a sós víz felhozásához szükséges idő `140875/75~~1878.33` másodperc, azaz kb. 31,3 perc.
0