Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Végezd el!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
342
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A számlálók egy számtani sorozat, tehát a számlálók összege a számtani sorozat összege:
`S_n = ((a_1 + a_n) * n) / 2 = ((1 + 29) * 29) / 2 = (30 * 29) / 2 = 870 / 2 = 435`

`1/60 + 2/60 + 3/60 + … + 29/60 = (1 + 2 + 3 + … + 29) / 60 = 435 / 60 = color(red)(29 / 4)`

Ellenőrzés:
irb(main):001:0> (1..29).sum.fdiv(60).to_r
=> (29/4)

Vagy:
irb(main):002:0> (1..29).map{_1.fdiv 60}.sum.to_r
=> (29/4)

(Ha nem érted az ellenőrzést, ne törődj vele. Csak kibújt belőlem a programozó.)
Módosítva: 2 éve
0