Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adottak

Főoldal » Általános iskola » Matematika
344
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem igazán értem mi a feladat értelme. Hacsak az nem, hogy a tanuló eszébe juttassa, hogy a törtek szorzása is asszociatív.

a)
`a/b * (c/d * e/f) = (a/b * c/d) * e/f = 5/8 * 4/15 = (5 * 4) / (8 * 15) = 20 / 120 = 1 / 6`

b)
`(a/b * c/d) * e/f = a/b * (c/d * e/f) = 6/7 * 21/36 = (6 * 21) / (7 * 36) = 126 / 252 = 1 / 2`



Bár az is lehet, hogy azt várják el, hogy szorzás előtt egyszerűsítsd a szorzandókat.

a)
`a/b * (c/d * e/f) = (a/b * c/d) * e/f = color(green)cancel(color(black)5)^color(green)bb1/color(blue)cancel(color(black)8)^color(blue)bb2 * color(blue)cancel(color(black)4)^color(blue)bb1/color(green)cancel(color(black)15)^color(green)bb3 = 1/2 * 1/3 = (1 * 1) / (2 * 3) = 1 / 6`

b)
`(a/b * c/d) * e/f = a/b * (c/d * e/f) = color(green)cancel(color(black)6)^color(green)bb1/color(blue)cancel(color(black)7)^color(blue)bb1 * color(blue)cancel(color(black)21)^color(blue)bb3/color(green)cancel(color(black)36)^color(green)bb6 = 1/1 * 3/6 = 3/6 = 1/2`
0