Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy jármű motorja 90km/h állandó sebesség mellett 2000 N

Főoldal » Középiskola » Fizika
453
Egy jármű motorja 90km/h állandó sebesség mellett 2000 N húzóerőt fejt ki.
a) Mekkora a teljesítménye?
b) Fél óra alatt mennyi volt a befektetett energia, ha a hatásfok 0,5?
c) Hány liter benzin fogyott el ennyi idő alatt?
L(é)= 46000kJ/kg, p(benzin) = 0,7 g/cm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
A sebesség `90 (km)/h=25m/s`, vagyis 1 másodperc alatt 25 métert tesz meg az autó. Egy másodperc alatt a húzóerő munkája tehát `2000*25=50000J=50kJ`, azaz a teljesítmény `50kW`.

b)
Az 50% hatásfok azt jelenti, hogy a felvett teljesítménynek csak a fele fordítódik ténylegesen az autó mozgatására. Tehát a teljes befektetett teljesítmény `100kW`. Fél óra alatt ez `100*0.5=50kWh` energiát jelenti. Vagy ha joule-ban jobban tetszik, akkor `100*30*60=180000kJ=180MJ`.

c)
180 MJ energia felszabadításához `180000000/46000000~~3.913kg` benzint kell elégetni. A benzin sűrűsége `0.7 g/(cm^3)=0.7(kg)/(dm^3)`, tehát a szükséges térfogat `3.913/0.7=5.59` liter.
0