Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki el tudná magyarázni, hogy tudnám megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
341
Bizonyítsd be, hogy ha a + b + c = 0, akkor a3 + a2c + b2c – abc + b3 = 0 !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, ismeretlen, Betű
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a+b+c=0` rendezed az egyenletet valamelyik ismeretlenre és behelyettesíted a második egyenletbe.

`c=-a-b`

`a^3 + a^2 (− a −b) +b^2 (− a −b)− ab (− a − b) + b^3=0`

`color(red)(a^3) − color(red)(a^3) − color(blue)(a^2b) − color(pink)(ab^2) − color(purple)(b^3) + color(blue)(a^2b) + color(pink)(ab^2) + color(purple)(b^3) =0`

Az azonos színűek kiütik egymást az ellentétes előjel miatt.

`0=0`

Tehát a bizonyítás helyes.

A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1