Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia egyensúlyi számolások

Főoldal » Középiskola » Kémia
391
Üdv! A 2-es 3-as feladatokban szeretnék segítséget kérni! Előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, egyensúlyi
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Számoljunk egy átlagos moláris tömeget:

`pV=nRT` = `m/M*R*T`

M=`(m*R*T)/(p*V)` = `(1.8*8.314*300)/(10^5*0.59*10^(-3))` = 76,09 `g/(mol)`

`M_(NO_2)` = 46 `g/(mol)`

`M_(N_2O_4)` = 92 `g/(mol)`

`M=x_(NO_2)*M_(NO_2)+x_(N_2O_4)*M_(N_2O_4)`

`76.09=x*46+(1-x)*92`

x = 0,346 ; ez az egyensúlyi elegyben a `NO_2` moltörtje.

`N_2O_4` ⇌ 2 `NO_2`

Kiindulunk 1 mol `N_2O_4`-ból.

Átalakult y mol; `NO_2`-ból kétszerannyi (2y).

Az egyensúlyi elegyben van 1-y mol `N_2O_4` és 2y mol `NO_2`

A végső elegy tehát 1-y+2y = 1+y mol; ebben van 2y mol `NO_2` ; ugyanakkor

1 mol elegyben van 0,346 mol `NO_2`

`(1+y)/1=(2y)/0.346`

y = 0,21

Az átalakulás mértéke `0.21/1` ; ez százalékban 21%.

3,

2 `NH_3` ⇌ `N_2` + 3 `H_2`

Kiindulunk 1 molból a könnyebb számolás kedvéért.

Átalakul 0,95 mol ammónia. A keletkező nitrogén feleannyi (0,475 mol), az egyenletnek megfelelően háromszor annyi hidrogéngáz keletkezik (1,425 mol).

Az egyensúlyi elegyben van 0,05 mol ammónia, a hidrogént és nitrogént már kiszámoltuk.

Mostmár ki tudjuk számolni a keletkező elegy moláris tömegét:

`M_("elegy")=(M_(H_2)*n_(H_2)+M_(N_2)*n_(N_2)+M_(NH_3)*n_(NH_3))/n_("elegy")` = `(1.425*2+0.475*28+0.05*17)/(0.05+0.475+1.425)` = 8,718 `g/(mol)` = `8.718*10^(-3)` `(kg)/(mol)`

Jöhet a gáztörvény:

pV = nRT = `m/M*R*T`

`rho=m/V=(p*M)/(R*T)` = `(2.5*10^6*8.718*10^(-3))/(8.314*673)` = 3,895 `(kg)/m^3`.
0