Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA Ötösöm lesz 389/B.

Főoldal » Középiskola » Kémia
368
Sziasztok! Kicsit elakadtam a kémia házban, elkezdtem, de nem tudom, hogy hogyan tovább.
Aceton-etin-dietil-éter elegy 0, 09mol-ját ötszörös anyagmennyiségű oxigénnel égettünk el. Az égéstermék összanyagmennyisége 0,635 mol. Ha ezt 25 C-ra hűtjük 0,101 MPa nyomáson 8,649dm^3 száraz gázelegyet kapunk, melyet lúgoldaton átvezetve 1,887dm^3 azonos állapotú gáz marad vissza. Számítsuk ki az elegy összetételét és a vizsgált minta tömegét.

Addig eljutottam, hogy felírtam az egyenleteket:
C3H6O + 4O2= 3Co2 + 3H2O
x 4x 3x 3x

C2H2 + 2,5O2= 2Co2 + H2O
y 2.5y 2y y
C4H10O + 6O2= 4Co2 + 5H2o
z 6z 4z 5z

felírtam, hogy x+y+z = 0.09
4x+ 2.5y + 6z = 0,09x5
6x+3y+9z = 0.635

Viszont nem tudom, hogy hogyan kellene tovább menni. Köszönöm szépen előre is a segítségeket!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A száraz gázelegy oxigént és széndioxidot tartalmaz, a lúgoldaton átvezetett gázelegy pedig csak oxigént.

1,887 `dm^3` oxigéngáz az `1.887/24.5` = 0,077 mol

A `CO_2` mennyisége `(8.649-1.887)/24.5` = 0,276 mol

Akár a víz anyagmennyiségét is kiszámolhatjuk:

0,635-(0.077+0.276) = 0,282 mol

Az elreagáló oxigén mennyisége `0.09*5-0.077` = 0,373 mol

I. x+y+z = 0.09 (kindulási anyagok)

II. 4x+2.5y+6z=0.373 (oxigén)

III. 3x+2y+4z=0.276 (szén-dioxid)

vagy

III./b 3x+y+5z=0.282 (víz)

Ha van három ismeretlened és három egyenleted, akkor menni fog.

I. *12 : 12x+12y+12z=1,08

II. *3 : 12x+7,5y+18z=1,119

III. *4 : 12x+8y+16z = 1,104

I. - II.: 4,5y-6z = -0,039

II. - III.: -0,5y+2z = 0,015 /*3

-1,5y+6z=0,045

A legutóbbihoz hozzáadod a (I. - II.)-t:

3y=0,006

y = 0,002 mol

`4.5*0.002-6z=-0.039`

`z=(4.5*0.002+0.039)/6` = 0,008 mol

x = 0,9-(0,002+0,008) = 0,08 mol

Gondolom az összetétellel boldogulsz:

0,009 mol elegyben van 0,008 mol aceton

100 mol elegyben aránypárral.

A többit ugyanígy.

A minta tömege pedig, a mólokat felszorzod a moláris tömeggel és összeadod.
1