Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgös!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
745
Két szám legnagyobb közös osztolya hat, a lekisseb közös többszöröse pedig 120, melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, lkkt, lnko
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legnagyobb közös osztó = 2*3
Legkisebb közös többszörös = 2*2*2*3*5
Mindkét számban benne van a 2*3, de csak ez a közös és még el kell helyezni 2*2*5 -öt.
A ketteseknek egy számban kell lenniük, mert különben változna a legnagyobb közös osztó.
Így a két lehetséges megoldás a: 2*2*2*3*5= 120 és a 2*3= 6 ,
a másik pedig a: 2*3*5= 30 és a 2*2*2*3=24 számpár.
0

az x az a szorzast jeloli
a legkisebb közös többszörös = 2x2x2x3x5
a legnagyobb közös osztó = 2x3
Az a lenyeg igazabol hogy minden szamban bennevan a 2x5 ez az ami kozos es emelle meg el kellene helyeznunk a 2x2x5-ot.A 2-eknek egy szamba kellene lenniuk mert kulonben valtozna a legnagyobb kozos osztojuk.
Az egyik megoldas az a 2x2x2x3=24 es a 2x3x5=30 vagy a masik lehetoseg az a 2x3=6 es a 2x2x2x3x5

Remelem tudtam segiteni,bar hasonlo mint az elottem levo megoldasmod de igy szerintem konnyebb ertelmezni.(bocsi az ekezethiany miatt,amerikai geprol vagyok)
0