Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy oldom meg?

Főoldal » Középiskola » Matematika
386
Lenne egy egyenletes beadandóm ( digitális suli). Igazáből neki se tudok fogni. Eddig csak a sima elsőfokú gyenleteket vettük na meg a különböző függvény ábrázolásokat. Úgy kéne megközelíteni?
Kép csatolva. Előre is köszönöm a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Meg lehet oldani algebrai úton is, de úgy még nem tanultátok, akkor grafikusan.

`1.`

`sqrt(x-5)+sqrt(7-2x)=1`

az egyik gyököset átrakom a másik oldalra, hogy ábrázolható legyen:

`sqrt(x-5)=-sqrt(7-2x)+1`

És akkor most a két oldalát felfogod úgy, mint két függvényt, amit tudsz ábrázolni.

Ahol metszik egymást az lesz a megoldás. Itt pont nem metszik egymást, tehát 0 megoldás van.

(A többit majd külön-külön válaszban küldöm, hogy egyértelmű legyen melyikhez melyik kép tartozik.
1

`2.`

`|x-2|+3=3`

átrendezve:

`|x-2|=0`

Ábrázolod a függvényt, ahol metszi az `x` tengelyt, azaz nullát, az lesz a megoldás.

Egy helyen metszi, a kettőnél tehát egy megoldása van és `x=2`
1

`3.`

`|2x-7|+(11-5x)^2=-3`

átrendezve:

`|2x-7|+3=-(11-5x)^2`

Lehetett volna máshogy is rendezni, az a lényeg, hogy az egyik oldalán az abszolútértékes, a másik oldalán pedig a másodfokú tag legyen.

Ezek a függvények sem metszik egymást, tehát nincs megoldás.
1

`4.`

`abs(x+1)+(x+1)^2=0`

átrakom az egyiket a másik oldalra:

`abs(x+1)=-(x+1)^2`

Ennek is egy megoldása lesz, az `x=-1` helyen metszik egymást.
2