Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
Három kör páronként érinti egymást. Határozd meg a körök között lévő, körvonalak által határolt terület nagyságát, ha a körök sugara 4 cm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A közrezárt rész területe a középpontok által határolt háromszög területe mínusz a háromszögbe eső körcikkek területe.

`T_"háromszög" = (a^2 * sqrt(3)) / 4 = (8^2 * 1.732051) / 4 ~~ 27.712813`

`T_"körcikk" = r^2 * pi * alpha / 360 = 4^2 * 3.141593 * 60 / 360 ~~ 8.377580`

`T_"közrezárt" = T_"háromszög" - T_"körcikk" * 3 = 27.712813 - 8.377580 * 3 ~~ color(red)2.580072`


Picit trükkösebben úgy is lehet, hogy mivel 1 körcikk 60°-os, a 3 körcikk együtt 180°-os, azaz egy félkör, tehát

`T_"közrezárt" = T_"háromszög" - T_"kör" / 2`
0