Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia érettségi 2008.

Főoldal » Középiskola » Kémia
385
Sziasztok!
Ebben a háziba kérném a segítségeteket, viszont nem nagyon értem sajnos a megoldókulcs alapján se, hogy hogyan kellene megoldani. Esetleg valaki le tudná írni nekem lépésenként? Köszönöm szépen előre is!!

1,00 mol propán-2-ol és 2,00 mol propánsav elegyítésekor képződött egyensúlyi rendszer
41,8 tömeg% észtert tartalmaz.
a) Írja fel a reagáló vegyületek konstitúcióját és az észterképződés egyenletét!
b.)Az alkohol hány %-a alakult át?
c) Számítsa ki az észteresítés egyensúlyi állandóját!

Az a feladatot még fel tudtam írni.
CCH3-CHOH-CH3 + CH3-CH2-COOH = (oda-vissza nyíl) CH3-CH2-COOCH2-CH2-CH3 + H2O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az ilyen egyensúlyi feladatoknál érdemes egy táblázatot rajzolni.

A táblázat első sorába a kiindulási anyagokat és a végtermékeket felírod (tulajdonképpen a reakcióegyenletet)

A második sora lesz a kiindulási anyagok mennyisége (koncentrációja).

A következő sor lesz az átalakult anyagmennyiségek.

A negyedik sor az egyensúlyi elegy tartalma.

i-propanol + propánsav = izopropil-propionát + víz

Kiindulás: 1 mol ; 2 mol ; 0 mol ; 0 mol

Átalakult: x mol ; x mol ; x mol ; x mol

Egyensúlyban: 1-x mol ; 2-x mol ; x mol ; x mol

Ezeket mind ki kell számolnunk tömegre.

`(1-x)*60+(2-x)*74+x*(116+18)` g vagy a kiindulási anyagokból már tudod a teljes rendszer tömegét `(1*60+2*74)` g

Az észter tömege:

`x*116` g

A kettő arányából következtetsz a százalékos arányra.

`(1*60+2*74)/(116x)=100/41.8`

`x=0.75` ; ennyi mol alakult át mindenből; Az átalakulás mértéke `0.75*100` = 75 %.

Az egyensúlyi elegy összetétele:

alkohol: 1-0,75 = 0,25 mol

sav: 2-0,75 = 1,25 mol

észter = víz = 0,75 mol

Az egyensúlyi állandó már innen menni fog:

K = `("észter"*"víz")/("sav"*"alkohol")` = `(0.75*0.75)/(0.25*1.25)` = 1,8.
1