Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmusok

Főoldal » Középiskola » Matematika
617
Help!
lg(3x-1) / lg(2x+3) =1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szorzol a nevezővel: lg(3x-1) = lg(2x+3), az lg(x) függvény szigorú monotonitása miatt ezek csak akkor lehetnek egyenlőek, hogyha a logaritmuson belül ugyanaz a szám áll, vagyis:

3x-1 = 2x+3, ennek eredménye x=4

Ellenőrzés: lg(3*4-1)/lg(2*4+3)=lg(11)/lg(11), és mivel lg(11)=lg(11), de lg(11)≠0, ezért hányadosuk biztosan 1, tehát jól számoltunk.
0