Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség

Főoldal » Általános iskola » Fizika
575
125 m magas toronyból kilövünk vízszintesen egy golyót 650m/s kezdősebességgel.A torony lábától hány méterre csapódik be,mekkora a becsapódási sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A vízszintesen kilőtt golyó mozgása két, egymásra merőleges mozgásra bontható;

-vízszintesen egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez 650 m/s-os sebességgel
-függőlegesen szabadon esik, vagyis a=g=~10 m/s²-es gyorsulással egyenletesen gyorsulva mozog

A mozgás időtartamát a függőleges mozgás ideje fogja meghatározni (mivel az véges). A szabadon eső test t idő elteltével (g/2)*t²+v₀*t távolságra kerül az ejtési ponttóll, ahol g a nehézségi gyorsulás, v₀ a kezdősebesség FÜGGŐLEGES IRÁNYÚ komponense. Mivel vízszintesen löktük meg a testet, ezért a függőleges irányú sebesség 0 (ha tanultál trigonometriát, akkor úgy jön ki, hogy a talajjal 0°-os szögben lökjük meg a testet, ekkor a függőleges sebesség sin(0)°*650=0*650=0). Így marad (g/2)*t²=(10/2)*t²=5t², ennek kell 125 méternek lennie:

5t² = 125, erre t=±5 adódik, értelemszerűen nekünk csak a pozitív megoldás kell, tehát a test 5 másodpercig mozog. 5 másodperc alatt vízszintes irányban 650 m/s-os sebességgel halad (a trigonometriából úgy jön ez ki, hogy cos(0°)*650=1*650=650), ennyi idő alatt 5*650=3250 métert tesz meg, ilyen messzire jut a toronytól.

+: Ha az lenne a kérdés, hogy az ejtési ponttól milyen távolra került a test, akkor a függőlegesen megtett táv, a vízszintesen megtett táv és az ejtési és a végpont közti táv egy derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol utóbbi az átfogó, ezt jelöljük d-vel, akkor Pitagorasz tétele szerint kiszámolható:

d =  125²+3250²  =  10578125  =~3252,403 méter.
0